Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

3 warzywne przekąski, które przygotujecie w 15 minut

Dla niektórych będą dodatkiem do dania głównego ale wiem, że część z Was zje je samodzielnie. Bo te warzywne przekąski są aż tak dobre, że trudno jest się im oprzeć. Ja pochłaniam je z kromką chleba od razu po przygotowaniu. 

Warzywne przekąski – uwagi

  1. Przygotowanie brokuła i bobu ze świeżych składników zajmie Wam około 15 minut. Jeżeli zdecydujecie się na mrożonki to czas gotowania wydłuży się nawet do 30 minut
  2. Nie wspominając już o ciecierzycy – ta wyjęta z puszki lub słoika będzie gotowa w 5 min. Czas przygotowania suszonej to minimum 8 godzin moczenia a potem jeszcze gotowanie
  3. Poniżej podaję Wam składniki na 2 porcje każdej przekąski

.

Brokuły z czosnkiem

W ten sposób możecie przygotować świeże lub mrożone brokuły. Oczywiście świeże będą bardziej chrupiące i szybciej gotowe.

  • 1 brokuł – pokrójcie go na mniejsze kawałki razem z łodygami
  • 2-4 ząbki czosnku – ilość zależy od Waszych preferencji. Ja lubię z dużą ilością czosnku
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1/2 szklanka wody

Brokuły wrzućcie do garnka lub na głęboką patelnię, zalejcie wodą i dodajcie czosnek. Doprowadźcie do wrzenia i gotujcie, a w zasadzie parujcie, przez ok 5 minut. Mrożone będą wymagały więcej czasu – nawet 15 min. Po tym czasie wlejcie do naczynia ocet i sos rybny i wszystko dobrze wymieszajcie. Sprawdźcie czy brokuły są gotowe – mają być lekko twarde. Olejem sezamowym polejcie je już przed podaniem.

Takie brokuły mogą być warzywnym dodatkiem do dania głównego lub stanowić oddzielne danie – np z kromką chleba czy jajkiem sadzonym.

.

warzywne przekąski brokuły

warzywne przekąski – brokuły

.

Bób w pomidorach

Bób można jeść na wiele sposobów – samodzielnie, wyjęty prosto z wody, a nawet podany w tajskim curry. Ta pomidorowa wersja będzie aromatyczną przystawką, dodatkiem do dań głównych lub, jak w przypadku brokuła i ciecierzycy, zjecie ją samą. Taka wychodzi dobra.

  • 500  ml passaty czyli pomidorowego sosu/przecieru lub 2 puszki pomidorów
  • 1/2 kg bobu – świeżego lub mrożonego
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki (chilli lub pieprzy cayenne) – opcjonalnie
  • duży pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego rafinowanego

W garnku lub na głębokiej patelni podsmażcie delikatnie na oleju drobno pokrojoną cebulkę. Wlejcie do niej pomidory, wrzućcie bób i dodajcie wszystkie przyprawy. Pietruszkę zostawcie na sam koniec. Świeży bób będzie potrzebował około 10 minut, jeżeli wrzucicie mrożony to danie będzie gotowe po około 30 minutach. A sprawdzicie to próbując bób – jeżeli będzie łatwo wysuwał się ze skorupki i będzie miękki przystawka jest gotowa.

W tym przepisie cynamon, kumin i pietruszka mają złagodzić „dolegliwości jelitowe” po zjedzeniu bobu ale i tak namawiam Was abyście nie zjedli wszystkiego na raz – to jest przepis na minimum 2 osoby.

.

warzywne przekąski bób

warzywne przekąski – bób

.

Ciecierzyca w wędzonej papryce

Ta przekąska jest tak smaczna, że można się od niej uzależnić. Aż trudni uwierzyć, że jest tak szybka i prosta w przygotowaniu. Tu smak robią wszystkie dodatki – wędzona papryka, bardzo dużo koperku oraz olej sezamowy więc lepiej nie zamieniajcie ich na nic innego. A wszystkie składniki wystarczy wymieszać i przekąska gotowa.

Możecie podać jako składnik wegańskiej michy, dodatek do obiadu czy kolacji albo zjeść samą ze zbożowym dodatkiem. Tylko podzielcie się z kimś, albo zostawcie sobie część na kolejny dzień, bo zjedzenie całej puszki ciecierzycy na raz to nawet wprawionym w bojach weganom może wydąć jelita i nawet taka ilość koperku nie pomoże.

  • 1 puszka ciecierzycy lub 200 g gotowanej
  • 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki – możecie ją zamienić na wędzoną łagodną
  • duży pęczek koperku
  • 1 łyżka oleju sezamowego

.

warzywne przekąski ciecierzyca

warzywne przekąski – ciecierzyca

.

Jestem ciekawa, które warzywne przekąski przypadną Wam najbardziej do gustu. Dajcie proszę znać w komentarzach.

  • Ta ostatnia brzmi wspaniale, aczkolwiek nie wiem jak załatwię olej sezamowy :/ Nie opłaca mi się kupować, kiedy chcę wykorzystać tylko jedną łyżeczkę, więc musiałabym wyżebrać u znajomych. To jest problem, jak gotujesz dla jednej osoby i na dodatek na co dzień w ogóle nie używasz takich dodatków.

    • Zastąp go takim jaki masz pod ręką a kolejnym razem kup sezamowy i dodawaj do wszystkiego – polubisz go:)