Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Orkiszowe tacos z warzywami | na obiad, na kolację, na przekąskę

Nigdy nie miałam przekonania do sklepowych tacos czy tortilli. Zniechęcające do zakupu i jedzenia jest już samo przeczytanie ich składu, a do tego w smaku przeważnie wyczuwalny jest ocet (na takie najczęściej trafiałam). Chyba z nudów tydzień temu postanowiłam przetestować jeden pomysł na orkiszowe tacos. i muszę Wam się tu do czegoś przyznać – nie sądziłam, że tacos są aż tak proste w przygotowaniu. Sami zobaczcie.

Orkiszowe tacos – potrzebne narzędzia

Nie jest ich dużo ale wszystkie są niezwykle pomocne w przygotowaniu tych cienkich placuszków:

  • folia spożywcza – będzie pomocna przy rozwałkowywaniu placuszków
  • wałek lub inne narzędzie np. butelka – jak wyżej
  • średniej wielkości miska – do mieszania ciasta
  • patelnia z nieprzywierającą powłoką – koniecznie taka bo nie będziemy dodawać na nią więcej oleju niż ten, który znajdzie się w samym cieście

.

Orkiszowe tacos – składniki na 10-11 sztuk

  • 280g mąki orkiszowej – gruboziarnistej
  • 160 ml gorącej, przegotowanej wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego

.

Orkiszowe tacos – wykonanie

  1. Woda po zagotowaniu powinna trochę ostygnąć – tak abyście się nie poparzyli wyrabiając ciasto
  2. Do miski wsypcie mąkę, wlejecie do niej jeszcze gorącą wodę i dodajcie olej
  3. Ręką wyróbcie ciasto na dużą kulę i zostawcie pod przykryciem (żeby nie wyschło) na około 10-15 minut. Niech przestygnie i ochłonie
  4. Następnie z ciasta wydzielcie mniejsze kulki i z nich wyrabiajcie placuszki. Polecam używać do tego wspomnianej wyżej foli spożywczej oraz wałka lub innego przedmiotu, którym rozwałkujecie ciasto – np butelki
  5. Kulkę ciasta włóżcie pomiędzy folię – w ten sposób rozwałkujecie ją na cienki placuszek bez konieczności podsypywania go ciągle mąką (ciasto mocno się klei)
  6. Po rozwałkowaniu placuszek dosyć łatwo jest wyjąć z folii. Od razu przełóżcie go na dobrze rozgrzaną patelnię i smażcie z każdej ze stron przez 1-2 minuty – aż pojawią się bąbelki i ciemniejsze plamki

.

orkiszowe tacos kulki

kulki czekają na rozwałkowanie

orkiszowe tacos placuszek

a oto placuszek rozwałkowany w folii butelką na fitness (haha) bo okazało się, że jednak wałka nie posiadam

orkiszowe tacos smażone

i co z tego, że nie są idealnie okrągłe? – i tak są pyszne

.

Orkiszowe tacos – z czym podawać?

Do tych tacos pasować będą surowe warzywa np. szybka surówka z drobno pokrojonego:

  • 1 pomidora
  • 2 ogórków małosolnych
  • 1/2 cebuli
  • kilku liści mięty
  • szczypty czarnego pieprzu
  • 1 łyżki oleju lnianego nierafinowanego

lub sałatka z ciecierzycy, którą znajdziecie pod tym linkiem

.

orkiszowe tacos bok

 

.

A oto inne propozycje podania

Orkiszowe tacos z sadzonym jajkiem, szczypiorkiem, kiełkami i rzodkiewką

orkiszowe tacos jajko sadzone

 

.

Orkiszowe tacos z jajecznicą i brokułami

 

orkiszowe tacos jajecznica
.
.



3 Komentarzy w dyskusji
“Orkiszowe tacos z warzywami | na obiad, na kolację, na przekąskę”
  • już drugi raz próbuję zrobić tacos/tortille i znowu mi coś nie wyszło… moje ciasto się nie klei, powiedziałabym że nawet się sypie. nawet jak już udało mi się je jakoś rozwałkować to i tak się rozwala i łamie. co robię nie tak? 🙁

  • Według podobnego przepisu – z mąką chyba tortową – próbowałam zrobić macę, ale u mnie totalnie nie wychodzi – przywiera do patelni, jest w połowie przypalone, a w połowie surowe. Jeżeli chodzi o smażenie jestem totalnym beztalenciem, potrafię zepsuć nawet placki – albo to wina patelni.