Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Ekspresowy makaron ze szparagami | na obiad lub kolację

Na szparagi czekam całą zimę a jak już pojawią się nasze, krajowe to zajadam się nimi codziennie – na zapas i aż do znudzenia. Ten błyskawiczny przepis na makaron ze szparagami to kolejny pomysł na proste danie. Zrobicie je w maksymalnie 15 minut.

Wystarczy użyć 5 składników ale jeżeli nie macie pod ręką oleju sezamowego to zastąpcie go innym, ważne aby był z pierwszego tłoczenia (nierafinowany). Makaron ryżowy też możecie podmienić – na przykład na gryczany, kukurydziany bio a nawet na pszenny jeżeli takowy jadacie. Ja pszenicy unikam a z makaronów upodobałam sobie kilka bezglutenowych, o których pisałam Wam w dwóch wielkich testach tutaj i tutaj.

Zachęcam Was do eksperymentowania z dodatkami, warzywami oraz olejami. Potraktujcie proszę ten prosty przepis jako inspirację do gotowania szybkich oraz zdrowych dań.

.

Makaron ze szparagami – składniki na 1 porcję

Ta porcja w zupełności mi wystarczy – najadam się nią ale nie przejadam. Jeżeli natomiast gotujecie obiad lub kolację dla więcej niż jednej osoby to przemnóżcie proszę podane ilości przez odpowiednią ilość jedzących.

  • 80-100 g suchego makaronu ryżowego – wybrałam makaron z czarnego ryżu
  • 5-6 świeżych, zielonych szparagów
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ogórek małosolny lub kiszony
  • 1 łyżka oleju sezamowego – tłoczonego na zimno
  • szczypta chilli – opcjonalnie

.

makaron ze szparagami składniki

.

Makaron ze szparagami – wykonanie

  1. Makaron ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu. Makarony ryżowe zwykle gotują się kilka minut a niektóre z nich wystarczy zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem przez 4-5 min
  2. W tym czasie zdążycie pokroić ogórka w plasterki oraz sparzyć wrzątkiem cebulę oraz szparagi. Dodam tutaj, że ja sama uwielbiam jeść zielone szparagi i inne warzywa na surowo więc szparagów tutaj nie sparzyłam
  3. Po ugotowaniu makaron od razu odcedźcie i przelejcie zimną wodą – nie będzie się sklejał
  4. Przełóżcie go na talerz i  polejcie olejem sezamowym, poukładajcie na nim warzywa
  5. Na koniec posypcie wszystko szczyptą chilli jeżeli macie ochotę na odrobinę pikanterii.

Smacznego i na zdrowie.

.

makaron ze szparagami

.

Pod tym linkiem znajdziecie więcej przepisów na szybkie dania ze szparagami.