Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Ryż kiełkujący, test nowego produktu oraz 4 pomysły na obiad lub kolację

Czym jest ryż kiełkujący? Co go różni od ziaren nie poddanych kiełkowaniu? Odpowiedź oraz cztery pomysły na zdrowe i szybkie dania z dodatkiem ryżu znajdziecie dalej.

Ale na początku wyjaśnię Wam pewną sprawę 

W marcowej ankiecie prosiliście mnie o więcej opisów produktów, których używam w swojej kuchni. OK – od czasu do czasu będę Wam tutaj pokazywać marki, które lubię lub które uznam za wyjątkowo interesujące – jak np. ryż kiełkujący.

Co do zasad to każdy produkt, o którym piszę na blogu, przechodzi moją weryfikację pod kątem składu i wpływu na zdrowie. I nie ma znaczenia czy publikacja jest efektem współpracy z marką czy moją własną inicjatywą. Zasady weryfikacji i doboru mam takie same – produkt musi być zgodny z moją filozofią odżywania się i jej głównymi punktami:

  • być wegański lub ewentualnie zawierać jajka czy ryby
  • nie może zawierać cukru dodanego ani sztucznych słodzików
  • nie może zawierać oleju kokosowego oraz palmowego

Co do zasad publikacji to:

  • nie przeczytacie tutaj o produkcie szkodliwym oraz niezdrowym i nie ma znaczenia kto i ile chce mi za to zapłacić. A propozycji opisania dań mięsnych, nabiału, słodzonych napojów, słodyczy czy przypraw z glutaminianem sodu dostaję kilka miesięcznie. Takie konsekwentnie odrzucam
  • dla przejrzystości, pod każdym artykułem opisującym produkt wyraźnie oznaczam, czy jest on wynikiem współpracy z marką czy finansowany jest przeze mnie. Uważam jest takie oznaczenia są fair wobec Was – moich czytelników, choć zdaję sobie sprawę z tego, że część z Was ocenia posty sponsorowane jako mniej wiarygodne. Jestem ciekawa jak oceniacie blogi, które reklam nie oznaczają?

Ale dosyć już tego wstępu – przejdźmy do tematu tego artykułu.
.

Czym jest ryż kiełkujący?

Ryż kiełkujący powstaje poprzez długie moczenie (około 24h) ziaren ryżu brązowego. W ten sposób rozpoczyna się kiełkowanie. Ryż jest następnie suszony i łuskany. Taki ryż swoją popularność zdobywał w kuchni japońskiej oraz koreańskiej.

Ryż kiełkujący cechuje łatwiejsza strawność oraz biodostępność składników odżywczych czyli zawartych w ryżu białek, witamin, minerałów. A także mniejsza ilość fitynianów czyli związków traktowanych jako antyodżywcze ponieważ utrudniają przyswajanie niektórych składników. Ryż kiełkujący ma też więcej kwasu gamma-aminomasłowy (GABA) link – stąd często nazywany jest ryżem GABA. Kwas ten jest aminokwasem i pełni w organizmie człowieka role neuroprzekaźnika o działaniu hamującym w układzie nerwowym. Ile jest go w ryżu kiełkującym? – 2x więcej niż w ryżu brązowym nie poddanym kiełkowaniu.

O ryżu kiełkującym zrobiło się głośno po Konferencja FAO w Rzymie w 2014 (FAO Rice Conference link). W jej trakcie japońscy naukowcy powołali się na wyniki różnych badań wskazujące na prozdrowotne działanie ryżu kiełkującego:

  • w ziarnach moczonych przez 8 do 24 godzin wzrasta zawartości kwasu γ-aminomasłowego
  • spożywanie GABA przez 8 tygodni z rzędu wpływa na obniżenie ciśnienia krwi, poprawia jakość snu, redukuje objawy menopauzy
  • ryż kiełkujący może być też skuteczny przy leczeniu uszkodzeń wątroby
  • regularne spożywanie ryżu kiełkującego redukuje bóle głowy, niweluje zaparcia, zapobiega rakowi okrężnicy, reguluje poziom cukru we krwi, zapobiega chorobom serca oraz chorobie Alzheimera

Tu macie link do dokumentu z konferencji FAO.

.

4 smaki do wyboru

W sklepach Rossmann trafiłam na 4 smaki ryżu kiełkującego. W hermetycznie zamkniętych opakowaniach, każdy o wadze 250 g:

  • ryż bez dodatków – czyli ryż brązowy poddany kiełkowaniu
  • ryż z czarnym czosnkiem (93% ryżu, 4% czarny czosnek, 1% suszone nasiona lotosu, 1% suszony zielony groszek, 1% suszona marchewka)
  • ryż kurkumą (95% ryżu, 5% sproszkowana i świeża kurkuma)
  • ryż z owocami goya* (85% ryżu, 4% owoców goya, 0,02% ekstrakt z kokosa i sól)

*goya to inaczej przepękla ogórkowata (Momordica charantia) – roślina z rodziny dyniowatych o owocach podobnych do ogórków oraz pestkach w czerwonej łupinie.

.

Wskazówki producenta co do sposobu gotowania ryżu są identyczne na każdym opakowaniu:

  • ryż nie wymaga płukania
  • proporcje gotowania to 1 szklanka ryżu na 1,2 – 1,5 szklanki wody
  • czas gotowania to 25 do 45 minut – zależnie od upodobań gotującego
  • z jednego opakowania wychodzą porcje dla 4 osób

Ryżu zgodnie z sugestią producenta nie płukałam. Zalałam go w garnku zimną wodą. Czas gotowania liczyłam od momentu zagotowania się wody i był krótszy od sugerowanego.

Również moje proporcje ryżu do wody były inne – 1:2

.

Test oraz 4 dania 

Potraktujcie je proszę jako inspirację i dowolnie zmieniajcie składniki.

.

.1. Ryż kiełkujący – bez dodatków

  • czas gotowania:
    • 15 min – do czasu aż ryż wchłonął całą wodę. Już po tym czasie ryż był gotowy do jedzenia. Odstawiłam go jeszcze do parowania w garnku przykrytym pokrywką na około 10 minut tak aby bardziej zmiękł
  • moja opinia – ryż ma przyjemny, delikatny zapach i smak – jak każdy inny ryż brązowy.

.

Propozycja podania – porcja dla 2 osób

Ryż podałam jako dodatek do duszonych warzyw, skropionych już na talerzu olejem sezamowym oraz octem ryżowym.

  • 120 g ryżu – ugotowanego jak wyżej
  • 1 opakowanie mrożonych warzyw chińskich
  • 1/2 opakowania mrożonej brukselki
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego – po 1 na talerz warzyw
  • 2 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny – po 1 na każdy talerz warzyw

Warzywa wrzucam na wysoką patelnię i przykrywam pokrywką. Na średniej temperaturze (u mnie 6 w skali 0-9) warzywa się rozmrażają w ciągu 10-12 minut. Wtedy dolewam do nich sos sojowy i pozostawiam pod przykryciem jeszcze 2-3 minuty. Już na talerzu polewam je olejem sezamowym i octem ryżowym

.

ryż kiełkujący bez dodatków

.

.2. Ryż kiełkujący z czarnym czosnkiem

  • czas gotowania:
    • 10 min – do czasu aż ryż wchłonął ją całą. Po tym czasie był miękki i gotowy do jedzenia, nie wymagał parowania
  • moja opinia – ryż po wyjęciu z opakowania ma delikatny zapach czosnku, który znika podczas gotowania. W smaku czosnek nie jest już wyczuwalny. Co do dodatków to groszek i marchewkę jeszcze w nim widać, natomiast ziarna lotosu znalazłam trzy na całe opakowanie

.

Propozycja podania – proporcje na 2 dania

  • 120 g suchego ryżu – ugotowanego zgodnie z moimi wskazówkami
  • 1 opakowanie mrożonej fasolki
  • 1/2 opakowania mrożonych brokułów
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 łyżka ostrej, wędzonej papryki
  • 2 łyżki oleju sezamowego nierafinowanego

W głębokim garnku lub na patelni rozmroziłam warzywa – nie używam do tego tłuszczu. Pod przykryciem, po paru minutach, puszczą wodę a po około 10-13 min będą już gotowe do jedzenia. Ciecierzycę dokładnie płuczę i mieszam z ostrą papryką. Wszystko przekładam do głębokich talerzy i polewam olejem sezamowym.

.

ryż kiełkujący czarny czosnek

.

.3. Ryż kiełkujący z kurkumą

  • czas gotowania:
    • 10 min – do czasu aż ryż wchłonął większość wody i zaczął się przypalać do garnka. Był już właściwie gotowy do jedzenia
  • moja opinia – ryż w smaku odebrałam jako lekko słony a w zapachu drażniący. I od razu dodam – nie pachniał kurkumą

.

Propozycja podania – porcja dla 2 osób

Tym razem do ryżu ugotowałam curry z warzywami – przepis bazowy wrzucam Wam pod linkiem. Co do warzyw to polecam dodawać do curry różne warzywa – w tym brokuły, marchewkę, cebulę, nawet brukselkę.

.

ryż kiełkujący kurkuma

.

.4. Ryż kiełkujący z owocami goya

  • czas gotowania:
    • 10 min – tak samo jak w przypadku ryżu z kurkumą
  • moja opinia – ryż po ugotowaniu stał się jasno beżowy, prawie biały. Tu również drażnił mnie jego zapach i smak

.

Propozycja podania – porcja na 2 osoby

Tym razem ugotowałam całe opakowanie ryżu czyli 250 g. I zrobiłam z niego sałatkę z warzywami pokrojonymi w kostkę:

  • 1 żółta papryka
  • 3 duże kiszone ogórki
  • 1/2 mała czerwona kapusta
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy – ja wykorzystałam ciecierzycę z puszki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego
  • świeżo mielony czarny pieprz

Taką sałatkę możecie przygotować na kolację a to co zostanie następnego dnia zaprać do pracy.

.

ryż kiełkujący goya

.

Podsumowanie testu

Zalety ryżu kiełkującego:

  • ryżu nie trzeba specjalnie płukać i szybko się gotuje
  • ryż kiełkujący jest lżej strawny oraz łatwiejszy w gryzieniu od ziaren ryżu brązowego czy czarnego nie poddanych kiełkowaniu. Taki ryż będzie dobrą opcją dla osób na diecie lekkostrawnej oraz osób starszych, dzieci, rekonwalescentów
  • ryż kiełkujący bez dodatków jest przyjemny w smaku a ryż z czarnym czosnkiem może być ciekawym dodatkiem do innych dań – do tych smaków jeszcze wrócę

Wady testowanego produktu:

  • ryż naturalny brązowy ma 5-7 mg soli w 100 g a testowany ryż kiełkujący ma jej aż 0,5 g w 100 g (nawet ryż bez dodatków). Na ten ryż powinny uważać osoby na diecie niskosodowej
  • ryż z kurkumą oraz ryż z owocami goya nie przypadły mi do gustu ze względu na zapach

.

PS

Opisany ryż w promocji kosztował 6,99 zł za sztukę. Cena przed promocją wynosiła 9,99 zł za sztukę.

To nie jest post sponsorowany.

  • Urszula Laskowska

    Pytanie, czy sami możemy sobie taki ryż wykiełkować właśnie przez moczenie 24h ?

    • Są poradniki w Internecie jak to zrobić w domu zachowując odpowiednią wilgotność oraz temperaturę. Ale trzeba do tego mieć świeże ziarna ryżu. Obawiam się, że w PL ich nie dostaniesz:(