Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Aromatyczna szakszuka w 7 nowych odsłonach

Aromatyczna szakszuka to bardzo szybka opcja na zdrowy posiłek. Możecie ją przygotować na śniadanie, obiad a także kolację. Wersja podstawowa to zaledwie kilka składników – pomidory, papryka, cebula, jajka oraz ulubiona przyprawa. Co do wersji rozbudowanej ograniczeniem będzie tylko Wasza wyobraźnia. Zobaczcie kilka moich sprawdzonych, nowych pomysłów na szakszukę.

Szakszuka czyli wielki bałagan

To właśnie oznacza nazwa szakszuka – danie wywodzące się z kuchni Bliskiego Wschodu. Tradycyjnie szakszuka jest podawana na żeliwnej patelni lub w glinianym tadżinie. To, jakie składniki do niej trafiają, zależy w główniej mierze od regionu oraz preferencji danego kucharza.

Ja mam dla Was kilka nowych, sprawdzonych przepisów – potraktujcie je jako inspirację do tworzenia własnej szakszuki. I nie bójcie się używać różnych przypraw oraz eksperymentować z warzywami.

To co będzie dla Was istotne to czas przygotowania dania – razem z krojeniem warzyw nie zajmuje to więcej niż 15 minut.

.

Aromatyczna szakszuka – przyprawy

To one odmienią każde danie i nadadzą mu charakteru – nie bójcie się z nich korzystać:

  • czarny pieprz
  • oregano
  • bazylia
  • kumin
  • kurkuma
  • chilli
  • cynamon

.

Szakszuka – warzywa i zielsko

Warzywa i zielonych liście są świetnym dodatkiem do szakszuki. Co więcej – im więcej ich dodacie tym uzyskacie danie bardziej wartościowe w składniki odżywcze. W różnorodności i urozmaiceniu posiłków tkwi bowiem tajemnica zdrowego żywienia.

Nie hamujcie się i wrzucajcie na patelnię pokrojone w plasterki lub kostkę

  • cebulę
  • czosnek
  • cukinię
  • różnokolorową, słodką paprykę
  • pora
  • brokuły
  • kalafiora
  • świeże pomidory lub pomidory z puszki/słoika/butelki np. passata
  • rzodkiewki
  • marchewkę
  • seler naciowy
  • korzeń pietruszki
  • szparagi
  • gotowane ziemniaki

Ugotowane lub wyjęte z puszki lub słoika strączki:

  • fasolę
  • ciecierzycę
  • soczewicę
  • groszek
  • bób

Zielone liście:

  • szpinak
  • jarmuż
  • natkę pietruszki
  • bazylię
  • kolendrę
  • miętę
  • liście selera

.

Aromatyczna szakszuka – moje pomysły na wielki bałagan

Ilości użytych składników uzależniam od wielkości dania ale przeważnie nie różnią się one znacznie od siebie z wyjątkiem ilości jajek, które lądują na patelni. U mnie 2 sztuki a u M sztuki 4. Na poniższych zdjęciach zobaczycie różnice właśnie w jajkach i może jeszcze w pomidorach.

Wszystkie składniki wkładam na patelnię w tym samym momencie, nic wcześniej nie podsmażam. Dobrze je mieszam a następnie wbijam w nie jajka i przykrywam patelnię. Po około 8 minutach aromatyczna szakszuka jest gotowa – warzywa się podgrzeją a białko w jajku zetnie. Ja lubię jak żółtko jest jeszcze płynne ale jeżeli Wy wolicie je na twardo to przetrzymajcie szakszukę 2-3 minuty dłużej na patelni.

.

.1-2. Wersja bazowa – jarmuż jako dodatek

  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego rafinowanego
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • szczypta chilli
  • garść jarmużu

Do takiej wersji wystarczy na samym końcu wrzucić dużą fasolkę i macie kolejne danie.

.

aromatyczna szakszuka jarmuż

.

 

aromatyczna szakszuka jarmuż fasola

.

.3. Szakszuka z pieczarkami

Na zdjęciu widzicie wersję dla M czyli 4 jajka i dużą patelnię

  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • szczypta chilli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego rafinowanego
  • 2 duże pieczarki – pokrojone w plasterki
  • pęczek szczypiorku

.

aromatyczna szakszuka pieczarki

.

.4-5. Szakszuka z ziemniakami

Jeżeli zostaną Wam z obiadu gotowane ziemniaki to macie gotowy, główny składnik kolejnego dania. Wystarczy dodać do nich kilka innych warzyw i wbić jajka.

  • gotowane ziemniaki – po 2-3 sztuki na patelnię
  • szpinak
  • por
  • 2-3 ząbki czosnki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego rafinowanego
  • czarny pieprz

aromatyczna szakszuka

.

Druga „ziemniaczana wersja”:

  • ziemniaki – 2-3 na patelnię
  • por
  • 1 łyżka oleju rzepakowego rafinowanego
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 300 ml pomidorów z butelki – passata
  • natka pietruszki

.

aromatyczna szakszuka

.

.6. Szakszuka z cukinią i papryką

  • 1/2 cukinii – pokrojonej w kostkę
  • 1/2 papryki – też w kostce
  • 2-3 ząbki czosnku
  • około 100 ml pomidorów – passata
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżka oleju rzepakowego rafinowanego

.

aromatyczna szakszuka cukinia

.

.7. Zielona szakszuka z bobem

  • 1/2 cukinii
  • liście szpinaku i jarmużu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego – rafinowanego
  • ugotowany bób – miałam jeszcze paczkę mrożonego w lodówce
  • szczypiorek

.

aromatyczna szakszuka z bobem

.

Dajcie znać w komentarzach, która wersja najbardziej przypadnie Wam do gustu.