Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

4 błyskawiczne i zdrowe sosy do makaronów

Pamiętam jeszcze te zamierzchłe czasy studenckie, kiedy żywiłam się makaronami instant i sosami z torebki. Do dzisiaj dziękuję swojemu żołądkowi i wątrobie, że nienaruszone przetrwały takie dawki soli, glutaminianu sodu i innej chemii. Potem nauczyłam się sama robić zdrowe sosy do makaronów. I wiecie co? To wcale nie jest takie trudne i do tego zajmuje niewiele czasu.

.

Zdrowe sosy do makaronów

.

Poniżej podaję Wam proporcje sosów na porcje dla 2 osób. Ilość makaronu dobierzcie już sobie sami. Ja przeważnie przesadzam z ilością klusek- tak bardzo je lubię.

.

.1. Sos pomidorowy

To jest najczęściej robiony przeze mnie sos. Często dodaję do niego jeszcze pieczarki, świeżą paprykę czy plasterki cukinii. Co więcej – on nadaje się również do kaszy gryczanej oraz jęczmiennej.

  • 1 puszka pomidorów lub w lecie 3-4 świeże pomidory
  • 1 średnia cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka oleju rzepakowego – rafinowanego
  • szczypta chilli – opcjonalnie
  • natka pietruszki, liście bazylii lub kolendry – opcjonalnie

Na patelni zrumieńcie pokrojoną w kostkę cebulkę, czosnek oraz przyprawy. Wlejcie do nich pomidory i poczekajcie aż w ciągu około 5 minut odparuje z nich część płynu. Wtedy sos będzie gotowy. Przygotowanie zajmie Wam około 10 minut. Akurat tyle ile gotuje się makaron.

Ten zdrowy sos pasuje do makaronu: ryżowego, pszennego, orkiszowego, gryczanego, kukurydzianego oraz do wspomnianych kasz.

.

zdrowe sosy pomidorowy

.

.2. Zielone pesto pietruszkowe

Idealne do makaronów oraz pieczonych ziemniaków

  • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych lub nerkowców
  • duży pęczek pietruszki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżli oleju lnianego lub rzepakowego – nierafinowanego
  • 1/4 szklanki zimnej wody – tu ilość dozujcie powoli, wlejcie więcej wody kiedy pesto będzie za gęste

Wszystkie składniki zmiksujcie blenderem ręcznym lub innym urządzeniem. To zajmuje dosłownie chwilę.

To pietruszkowe pesto pasuje do makaronów orkiszowych, pszennych, gryczanych

.

zdrowe sosy pesto

.

.3. Sos azjatycki

Ze względu na sól to będzie „najmniej zdrowa” propozycja w tym zestawieniu. Ale od czasu do czasu, ze względu na smak, warto się skusić na taką miksturę

  • 6 łyżek sosu sojowego – wybierajcie sosy ekologiczne, bez chemicznych dodatków, z obniżoną ilością soli
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1/3 łyżeczki płatków chilli
  • 1-2 drobno pokrojone ząbki czosnku – opcjonalnie

Wszystkie składniki wymieszajcie w szklance lub miseczce i tak przygotowanym sosem polejcie makaron.

Ta mikstura świetnie sprawdza się przy makaronach ryżowych, kukurydzianych, sojowych, z fasoli mung, ze słodkich ziemniaków.

Do makaronu wkrójcie szczypiorek a całość posypcie sezamem. Albo tak jak ja – dodajcie do niego świeże warzywa, fasolę i wakame.

.

zdrowe sosy azjatycki

.

.4. Alio e olio – czyli czosnek, oliwa i ewentualnie pietruszka

A to jest chyba najprostszy europejski sos, który swoje korzenie ma we Włoszech. Do jego przygotowania wystarczy kilka składników i ulubiony makaron.

  • 6 łyżek oleju – możecie wybrać oliwę z oliwek
  • 4-6 ząbków czosnku
  • natka pietruszki – opcjonalnie
  • papryczki chilli – opcjonalnie

Czosnek pokrójcie w plasterki i przyrumieńcie go na oleju. Możecie dorzucić drobno pokrojone papryczki chilli (pozbawione pestek będą łagodniejsze) oraz natkę pietruszki.

Alio e olio pasuje do makaronu pszennego, kukurydzianego, gryczanego, orkiszowego

.

zdrowe sosy alio e olio

.

.

Mam nadzieję, że po tej dawce informacji przekonałam Was do samodzielnego robienia sosów i od dzisiaj już na zawsze porzucicie gotowce i będziecie robić szybkie, domowe i zdrowe sosy.

  • Gosia Fac

    Żeby ominąć pomidorów z puszki, gdy nie ma sezonu na pomidory, to jaki polecasz inny wybór? Czy jednak pomidory z puszki są najzdrowszym wyborem ?

    • Wybieraj pomidory w puszkach bez BPA (to jest ta biała wyściółka wewnątrz) lub pomidory w słoikach np. puree pomidorowe passata