Little Hungry Lady

Blog o zdrowym jedzeniu w restauracjach oraz szybkim gotowaniu.

Pieczone ziemniaki – zdrowa przekąska

Pieczone ziemniaki są szybką i zdrową opcją na domowy fast food. Ich przygotowanie zajmuje kilka minut a potem już tylko czekacie aż się upieką. Będą zdecydowanie zdrowszym dodatkiem do domowego kina czy spotkania przy piwie niż sklepowe, słone przekąski. 

W poprzednim roku na nowo odkryłam ziemniaki. Choć nie należą one do najczęściej jedzonych przeze mnie warzyw – niestety za długo trwa ich przygotowanie: obranie a potem gotowanie lub pieczenie, to jednak od czasu do czasu trafiają one na nasze talerze. M uwielbia je pod każdą postacią – sałatek, pieczonych łódeczek czy plastrów.

Ziemniaki gotowane a potem długo studzone (najlepiej przez noc w lodówce) mają cenną dla jelit skrobię oporną i niewiele kalorii (76 kcal w 100g). Co do Indeksu Glikemicznego to przedstawia się on następująco:

  • ziemniaki gotowane – 95 IG
  • ziemniaki pieczone – 85 IG
  • młode ziemniaki – 57 IG – nic tylko czekać do wiosny
  • ziemniaczane puree – 90 IG

Więc jeżeli musicie unikać wysokiego IG to polecam zastąpić polskiego ziemniaka batatem – ten ma IG = 54. Bataty są bardziej słodkie ale również będą pasować do zaproponowanych sosów. Tylko już po 30 minutach pieczenia sprawdźcie czy będą dobre.

.

Pieczone ziemniaki – proporcje na 1 kg

Taka ilość będzie wystarczającą przekąską dla 4 osób lub kolacją dla dwóch

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki lub jak nie lubicie pikanterii to wybierzcie paprykę łagodną

.

Pieczenie ziemniaków

  1. Ziemniaki dokładnie umyjcie, jeżeli tego wymagają to wyszczotkujcie. A następnie pokrójcie wzdłuż na 8 części.
  2. W jednej misce wymieszajcie połowę ziemniaków z 1 łyżką oleju oraz oregano i bazylią
  3. W drugiej z olejem i papryką
  4. Przełóżcie je na blachę wyłożoną papierem do pieczenie
  5. Pieczcie w 220°C przez 45 minut

.

Przygotowanie sosów

W czasie pieczenia możecie spokojnie przygotować sosy. Polecam te dwa. Orzechowy świetnie pasuje nie tylko do spring rolls a pietruszkowe pesto jest smacznym dodatkiem nie tylko do makaronów. Podane składniki zmiksujcie np. ręcznym blenderem:

.

SOS ORZECHOWY

  • 4 czubate łyżki masła orzechowego – przepis bazowy podaje tutaj
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego – tu będzie spokko soli
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/4 łyżeczki płatków chilli lub pieprzu cayenne
  • 2-3 ząbki czosnku
  • zimna woda – jeżeli sos wyjdzie za gęsty

.

PIETRUSZKOWE PESTO

  • 100g orzechów ziemnych lub nerkowców
  • 1 większy pęczek pietruszki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • zimna woda – jeżeli sos wyjdzie za gęsty

.

pieczone ziemniaki

pieczone ziemniaki

.

Smacznego i na zdrowie