Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Dwa przepisy na zimowe ciastka z płatkami owsianymi

Te błyskawiczne, zimowe ciastka z płatkami owsianymi to opcja fit dla lubiących słodkie przekąski. Dzisiaj przedstawiam Wam je w dwóch wersjach wegańskich – wytrawnej, mocno kakaowej oraz drugiej – słodzonej suszonymi owocami. Jestem ciekawa, która z nich bardziej Wam posmakuje.

Mnie absolutnie zachwyciła wersja wytrawna, w której wyczuwalne są orientalne przyprawy z mieszanki piernikowej.

To co jeszcze bardzo cieszy w tych przepisach to ich absolutnie błyskawiczne przygotowanie. Wszystkie składniki wystarczy zmiksować w robocie kuchennym a potem upiec. W sumie zajmie Wam  to maksymalnie 30 minut.

.

Składniki na zimowe ciastka – wersja wytrawna (około 25 sztuk)

  • 2 szklanki płatków owsianych – górskich lub błyskawicznych
  • 1 szklanka orzeszków ziemnych
  • 3 czubate łyżki gorzkiego kakao
  • 1,5 łyżki przyprawy do piernika – bez cukru i pszennej mąki
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego – rafinowanego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie

  1. Zmiksujcie jednocześnie wszystkie składniki w robocie kuchennym z ostrzem w kształcie litery S. Masa nie musi być jednolicie gładka – dobrze jak zostaną w niej nie do końca zmielone orzechy i płatki owsiane
  2. Masa wyjdzie dość klejąca i jej nakładanie na blachę może sprawić kłopot. Polecam używać do tego dwóch łyżek – jedną nabieracie masę a drugą ściągacie z niej ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nie przejmujcie się nieregularnym kształtem – te ciastka takie mają wyjść
  3. Czas pieczenia to 10 minut w temperaturze 200°C (z termoobiegiem 180°C)
  4. Ciastka na zewnątrz wyjdą chrupiące a w środku miękkie i wilgotne

Idealnym połączeniem dla nich jest gorzka herbata matcha albo mocna kawa.

.

zimowe ciastka

zimowe ciastka

.

Składniki na zimowe ciastka – wersja słodka (około 20 sztuk)

  • 3 szklanki płatków owsianych – górskich albo błyskawicznych
  • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych
  • 1/2 szklanki suszonych daktyli
  • 1/2 szklanki suszonych śliwek
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1,5 łyżki przyprawy piernikowej – bez cukru i pszennej mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego – rafinowanego

Wykonanie

  1. Wszystkie składniki (oprócz jednej szklanki płatków owsianych) zmiksować tak jak przy ciastkach wytrawnych. Możecie je wszystkie na raz wrzucić do robota kuchennego i zmielić. Tu płatki, orzechy, daktyle i śliwki nie muszą być miazgą, lepiej jak ich kawałki będą później wyczuwalne w ciastkach
  2. Masa wyjdzie bardziej płynna niż przy wersji wytrawnej, do takiej masy dodajcie ostatnią szklankę płatków i wymieszajcie wszystko łyżką
  3. Nakładajcie ciastka łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – formujcie placuszki
  4. Czas pieczenia to 15 minut w 200°C bez termoobiegu – 10 minut w 180°C z termoobiegiem.

Ciastka będą lekko wilgotne ale jak wyżej – suche na wierzchu a w środku mięciutkie.

Takie ciastko sprawdzi się jako słodka przekąska do kawy czy herbaty a nawet energetyczne drugie śniadanie.

.

zimowe ciastka

zimowe ciastka