Little Hungry Lady

Blog o zdrowym jedzeniu w restauracjach oraz szybkim gotowaniu.

Warzywny pasztet ostro podkręcony pastą curry

Wiecie, że w kuchni nie mogę obyć się bez ostrych przypraw. Pikantne papryczki i pasty curry dodaję prawie do wszystkiego, nawet do słodkich wypieków. Warzywny pasztet z kaszy jaglanej i gotowanych warzyw podkręciłam ostrą, zieloną pastą curry. Wyszedł rewelacyjny. Koniecznie sprawdźcie ten banalnie prosty przepis.

Pomysł na wykorzystanie warzyw i grzybów z bulionu zaczerpnęłam z Jadłonomii. Reszta przepisu to już moja inwencja twórcza, która podpowiedziała mi, że pasta curry będzie tu doskonale pasować. Zastąpiłam nią oraz sosem sojowym wszystkie inne przyprawy. W tajskiej, zielonej paście znajdują się bowiem: papryczki chilli, trawa cytrynowa, czosnek, szalotka, galangal, kmin, kolendra oraz sól. Sporą ilość soli ma też w sobie sos sojowy. Dlatego nie dosalajcie już bardziej pasztetu.

.

Warzywny pasztet – składniki na 2 keksówki

  • 200g suchej kaszy jaglanej
  • 50ml oleju rzepakowego – rafinowanego
  • 4 łyżki sosu sojowego – jasnego
  • 1 czubata łyżka pasty curry – ja użyłam zielonej pasty, jeżeli wolicie mniej pikantne dania polecam użyć pasty żółtej
  • warzywa z buliony – 1 korzeń pietruszki, 2 marchewki, 3/4 selera, por, grzyby (bez shitake – te wykorzystałam do zupy misoshiru)
  • 1/2 szklanki bulionu grzybowego
  • sezam – do posypania

.

Warzywny pasztet – wykonanie

Do przygotowania pasztetu użyłam robota kuchennego z ostrzem w kształcie litery S. Taki sprzęt świetnie się nadaje do przygotowania masła orzechowego, hummusu i pasztetu.

  1. Ugotujcie kaszę jaglaną zgodnie z opisem na opakowaniu.
  2. Będą Wam potrzebne warzywa więc gotujcie sobie na przykład bulion grzybowy – przepis znajdziecie tutaj. Tylko tym razem możecie dodać do niego jeszcze jeden korzeń pietruszki
  3. Wystudzoną kaszę zmiksujcie z olejem rzepakowym, sosem sojowym i połową szklanki bulionu. Potem dodajcie do nich pokrojone na mniejsze kawałki warzywa oraz pastę curry. Zmiksujcie wszystko na jednolitą, gładką masę.
  4. Masę przełóżcie do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Pasztety możecie dodatkowo posypać sezamem.
  5. Czas pieczenia to 60 minut w 200°C

Po upieczeniu poczekajcie aż pasztet ostygnie i stężeje. Dopiero wtedy będzie nadawał się do krojenia.

.

Dla mnie nieodłącznym dodatkiem do pasztetu są ćwikła i chrzan oraz razowe pieczywo żytnie wypiekane na żytnim zakwasie.

.

Smacznego i na zdrowie.

.

warzywny pasztet