Little Hungry Lady

Blog o zdrowym jedzeniu w restauracjach oraz szybkim gotowaniu.

Słodkie trufle z wiśniami

Szczególnie w zimie lubię podjadać czekoladę – poprawia mi nastrój. Najchętniej wybieram praliny albo trufle – bo przecież jedna sztuka dziennie (no może dwie) to takie mniejsze zło. Te trufle wiśniowe to moja kolejna propozycja dla Was na zdrowy deser – bez cukru, tłuszczów trans i konserwantów. Ich przygotowanie zajmie Wam kilkanaście minut. 

Będzie Wam do tego potrzebny robot kuchenny z ostrzem w kształcie litery S. Taki zmieli wszystkie składniki na jednolitą masę w 2-3 minuty. Jeżeli go nie posiadacie to powinniście poradzić sobie blenderem ręcznym . Nie polecam używać do tego blendera kielichowego – masa jest bardzo gęsta i możecie spalić w nim silnik.

.

Trufle wiśniowe – składniki na 14 sztuk

  • 1/2 szklanki płatków owsianych – błyskawicznych
  • 1/2 szklanki orzechów ziemnych – zamiast nich możecie użyć orzechów włoskich, laskowych czy pekan
  • 12-15 suszonych daktyli (w zależności od ich wielkości)
  • 12-15 suszonych śliwek (w zależności od ich wielkości)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej – szukajcie takiej bez dodatku cukru oraz pszennej mąki
  • 1 szklanka wiśni z nalewki – bez pestek

Zamiast wiśni z nalewki możecie użyć takich z kompotu. Wtedy do masy dolejcie 50ml nalewki wiśniowej.

Do obtoczenia trufli możecie wykorzystać:

  • gorzkie kakao
  • karob
  • płatki kokosowe

.

Trufle wiśniowe – wykonanie

  1. Przygotujcie sobie talerzyki z tym, w czym chcecie obtaczać trufle – z kakao, płatkami kokosowymi a może herbatą matcha?
  2. Wsypcie wszystkie produkty, wymienione na powyższej liście składników, do robota i zmielcie je. Ot cała filozofia. Masa powinna być jednolita ale z wyraźnymi grudkami orzechów. Chyba, że nie lubicie jak Wam w zębach chrupią – wtedy zmielcie masę jeszcze bardziej.
  3. Teraz wystarczy nakładać masę łyżką na dłoń i formować z niej kulki a następnie obtoczyć je w tym co wybraliście.
  4. Trufle wiśniowe najlepiej smakują kiedy poleżą w lodówce przez około 2 godziny – stwardnieją wtedy i staną się bardziej zwarte. Włóżcie je do szczelnie zamkniętych pojemników i uzbrójcie się w cierpliwość. Wiem – będzie trudno powstrzymać się od jedzenia.

.

Zapomniałam Was ostrzec – nalewka będzie dość mocno wyczuwalna pierwszego dnia ale potem trochę wywietrzeje.

.

trufle wiśniowe 2

trufle wiśniowe 3

trufle wiśniowe 4

.

Polecam Waszej uwadze również wcześniejszy przepis na trufle z whisky i sokiem z pomarańczy.