Little Hungry Lady

Blog o zdrowym jedzeniu w restauracjach oraz szybkim gotowaniu.

Cytrynowe muffiny z makiem

Te cytrynowe muffiny to mój kolejny przepis na zdrowy deser, który przygotujecie w 30 minut. Przy okazji pokarzę Wam, jak niewielkimi zmianami w ich składzie sprawić, aby powstały dwa zupełnie różne wypieki. No to zaczynamy.

Do przygotowania ciasta będziecie potrzebować:

  • ręcznego miksera lub robota kuchennego
  • miski – na banany
  • pojemnika na odmierzoną mąkę
  • tarki aby zetrzeć skórkę z cytryny
  • blachy na muffiny lub silikonowych foremek. Te drugie sprawdzają się świetnie ponieważ nie wymagają smarowania a ciasto do nich nie przylega. Papierki na babeczki może i ładnie wyglądają ale nie są praktyczne

Nastawcie piekarnik na 200°C (bez termoobiegu) i przygotujcie sobie składniki

.

Cytrynowe muffiny – składniki na 12 sztuk

  • 200g mąki orkiszowej. Możecie użyć również pszennej graham albo pół na pół orkiszowej i kukurydzianej. Przy tej ostatniej wersji muffiny wyrosną nieco mniejsze a ciasto będzie bardziej zbite.
  • 2 jajka
  • 2 duże lub 3 mniejsze dojrzałe banany
  • 50ml oleju rzepakowego – rafinowanego
  • 50ml mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki ziaren maku – opcjonalnie
  • skórka otarta z cytryny – nie przesadzajcie z ilością bo muffiny wyjdą gorzkie, wystarczy 1/3 łyżeczki startej skórki
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny

.

Cytrynowe muffiny – wykonanie

  1. W jednej misce rozgniećcie banany. Zetrzyjcie do nich skórkę z cytryny i wyciśnijcie z niej sok. Cytrynę przed starciem dobrze jest sparzyć albo potraktować kąpielą w sodzie oczyszczonej aby pozbyć się pestycydów. Oczywiście najlepiej jak użyjecie cytryny ekologicznej
  2. W większe misce zmiksujcie jajka z olejem oraz mlekiem roślinnym
  3. Do tej masy dodajcie mąkę oraz proszek do pieczenia a także mak, jeżeli macie ochotę
  4. Połączcie wszystko i bez zbędnej zwłoki (masa będzie bardzo gęsta) do masy dodajcie banany z cytryną
  5. Mieszajcie (miksujcie) wszystko chwilę aż składniki się połączą
  6. Masę przełóżcie łyżkami do foremek na babeczki
  7. Czas pieczenia to 20 minut w 200°C

.

muffiny cytrynowe z makiem

tak wyglądają muffiny z makiem upieczone z mąki orkiszowej

 

cytrynowe muffiny

a tak prezentują się muffiny bez maku i upieczone na mące 50% orkiszowej plus 50% kukurydzianej bio

.

Tu znajdziecie wcześniejsze przepisu na muffiny.