Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

3 proste przepisy na śledzie, które przygotujecie za jednym podejściem

Tymi śledziami zajadamy się w moim rodzinnym domu podczas każdych świąt oraz rodzinnych uroczystości. Mama robi ich na takie okazje „na tony” bo wie, jak bardzo nam wszystkim smakują. W tym roku podzielę się z Wami jej przepisami, z których usunęłam jedynie cukier. Obiecuję, że takie też wychodzą rewelacyjnie. Oto 3 przepisy na śledzie, które możecie zrobić za jednym podejściem.

Jakie śledzie najlepiej wybierać?

Niestety w Polsce najłatwiej kupicie śledzie w zalewie solnej. Szukajcie takich, które w składzie mają jak najmniej składników – nie będzie to łatwe. Do zalewy często dodawane są bowiem cukier (sacharoza albo glukoza), regulatory kwasowości, wzmacniacze smaku (np. glutaminian monosodowy).  A przecież śledź potrzebuje tylko wody i soli.

Kupując ryby zaglądam na strony WWF. Jeden z najnowszych poradników „Jaka ryba na obiad” podpowiada jakie ryby warto kupować a jakich unikać, bo na przykład poławiane są w sposób szkodliwy dla środowiska bądź zachowania gatunku danej ryby. Na stronie 24 przeczytanie o śledziach. Dodatkowo warto sięgać po ryby z niebieskim certyfikatem MSC, który oznacza, że ryby pochodzą ze zrównoważonych połowów.

Co do samych wartości odżywczych tych popularnych w Polsce ryb, to zakładając, że zjecie śledzie wyłowione z czystej, nieskażonej wody, możecie liczyć w nich na kwasy omega-3, witaminę D, E oraz B12 a do tego żelazo, cynk oraz jod.

.

Przygotowanie śledzi?

W zasadzie to przygotowanie tych śledzi nie zajmuje dużo czasu. Upierdliwe jest tylko moczenie filetów a ono trwa około 3-4 godziny. Co jedną godzinę należy zmieniać wodę,  do której śledzie oddają nadmiar soli. I nie martwcie się, jeżeli po tym czasie spróbujecie śledzi i wydadzą cię one pozbawione słonego smaku. Sól jeszcze z nich wyjdzie podczas marynowania.

Reszta to maksymalnie 30 minut na krojenie filetów, cebuli i przygotowanie sobie marynaty oraz zalewy octowej. Oczywiście nie musicie robić wszystkich przepisów na raz, ani nie ma konieczności abyście robili je w takiej ilości czyli od razu 3 kilo. No chyba, że chcecie przygotować je na Święta albo jakąś imprezę. Wtedy polecam taką logistykę i oszczędność czasu.

.

3 przepisy na śledzie – śledzie z majerankiem

Składniki

  • 1kg filetów śledziowych matias
  • sok z 1 cytryny
  • 150ml oleju rzepakowego lub lnianego – nierafinowanego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 czubate łyżki ostrej musztardy
  • 2 łyżki płynnego miodu – ja użyłam gryczanego
  • 1 torebka majeranku – trafiłam na 9g
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie

  1. Śledzie pokrójcie w cienkie paski – o szerokości około 1cm
  2. Pozostałe składniki wymieszajcie w misce na jednolitą ciecz
  3. Do powstałej marynaty wrzućcie śledzie i wszystko dobrze wymieszajcie
  4. Teraz możecie je przełożyć do słoików (wyjdą dwa półlitrowe lub jeden litrowy) albo pojemnika ze szczelną pokrywką. Po 2-3 dniach w lodówce śledzie będą gotowe do jedzenia

.

3 przepisy na śledzie

.

3 przepisy na śledzie – śledzie w occie

Składniki

  • 1kg filetów śledziowych matias
  • 200ml octu – ja użyłam jabłkowego
  • 600ml wody
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 2 duże cebule

Przygotowanie

  1. Śledzie pokrójcie w kawałki o szerokości około 2-3 cm
  2. W dzbanku wymieszajcie ocet z wodą
  3. Cebulę pokrójcie w piórka
  4. Do przygotowanych słoików (2x 0,5l lub 1x 1l) albo innych szczelnie zamykanych pojemników rozłóżcie proporcjonalnie przyprawy
  5. Następnie układajcie w nich warstwami cebulę oraz śledzie
  6. Na koniec wszystko zalejcie roztworem octu i wody tak aby przykrył warstwy śledzi i cebuli
  7. Tak przygotowane śledzie muszą poczekać w lodówce 2-3 dni

.

3 przepisy na śledzie

.

3 przepisy na śledzie – śledzie w oleju

Składniki

  • 1kg filetów śledziowych matias
  • 2 duże cebule
  • 4 liście laurowe
  • 2 duże cebule
  • 1/2 papryki pokrojonej w paski – kolor nie ma znaczenia
  • 0,5 litra oleju rzepakowego lub lnianego – nierafinowanego
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie

  1. Tu wszystko robicie tak jak przy śledziach w occie tylko na koniec zalewacie wszystko olejem
  2. Po 2-3 dniach śledzie są gotowe do zjedzenia

.

3 przepisy na śledzie

.

A Wy jakie śledzie najbardziej lubicie? Pochwalcie się w komentarzach.