Little Hungry Lady

Blog o zdrowym jedzeniu w restauracjach oraz szybkim gotowaniu.

Placuszki owsiane z jabłkiem – wegańskie

Po owsianych plackach z bananem przyszła kolej na placuszki owsiane z jabłkiem. Są one równie proste w przygotowaniu. Wręcz idealne kiedy rano macie ochotę zjeść coś smacznego i nie spędzić przy tym zbyt dużo czasu. 

Do przygotowania tych placuszków nie potrzebujecie jajek. Dodane jabłko oraz zmiksowane siemię lniane są dla nich zamiennikami.

Jedno jajko może zastąpić ta oto lista:

  • 1 łyżka mielonego siemienia + 3 łyżki wody (należy poczekać aż mieszanka się zetnie)
  • 1 łyżka nasion chia + 1/3 szklanki wody (jak wyżej)
  • 1 łyżka białka sojowego w proszku + 3 łyżki wody
  • 1 łyżka agar-agar + 1 łyżka wody
  • 1/2 rozgniecionego banana
  • 1/4 szklanki musu jabłkowego (bez cukru)
  • 3 łyżki masła orzechowego

Używajcie ich w zależności od wypieku ponieważ niektóre z nich mają swój charakterystyczny smak, który wpłynie na smak potrawy np. banany, jabłka, masło orzechowe.

.

Placuszki owsiane z jabłkiem – składniki na 15-17 sztuk

  • 1 szklanka mleka roślinnego – bez dodatku cukru
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 większe jabłko
  • 1 łyżka siemienia lnianego – w nasionach
  • 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu

.

Placuszki owsiane z jabłkiem – wykonanie

Wszystkie składniki wystarczy zmiksować w blenderze kielichowym o mocnym silniku. Taki poradzi sobie z nasionami siemienia lnianego. Wiecie już, że nie polecam kupować mielonego siemienia ponieważ te delikatne nasionka utleniają się w trakcie 20 minut od zmielenia i tracą wtedy cenny kwas omega-3. Kupujcie całe nasiona i mielcie je w blenderze z innymi składnikami lub na przykład w oddzielnym młynku do kawy.

Składniki na placuszki miksujcie według podanej kolejności:

  1. Mleko + siemię lniane + obrane i pokrojone w kawałki jabłko zmiksujcie na gładką masę
  2. Dodajcie do niej pozostałe składniki – płatki owsiane, cynamon oraz olej i miksujcie dalej
  3. Aż masa wyjdzie gładka i gęsta
  4. Nakładajcie ją na dobrze rozgrzaną patelnię i łyżką formujcie placuszki
  5. Placuszki smażcie chwilę na każdej ze stron aż zaczną się lekko dymić. Uważajcie żeby się za bardzo nie przypaliły

 

Placuszki możecie podawać z ulubionymi owocami i miodem oraz posypać je dodatkowo cynamonem.

.

Smacznego i na zdrowie.

.

placuszki owsiane