Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Bezglutenowe, wegańskie gofry słodzone bananami

No i wpadłam jak śliwka w kompot. Gofry stały się moją ulubioną opcją na weekendowe śniadanie. A te bezglutenowe gofry słodzone bananami mogłabym jeść codziennie – gdybym tylko miała na to czas. Podrzucam Wam przepis na ich wersję wegańską czyli bez jajek.

Przygotowanie gofrów nie zajmuje dużo czasu – ale więcej niż 15 minut, czyli tyle ile w tygodniu chcę poświęcać na śniadanie. Za to odbijam sobie w weekendy, leniwie celebrując pierwszy posiłek, przeciągając go niekiedy aż do nieprzyzwoitych godzin popołudniowych.

Jeżeli macie około 30 minut na przygotowanie śniadania to śmiało spróbujcie tych gofrów.

.

Bezglutenowe gofry – składniki na 14 sztuk

  • 200g mąki bezglutenowej. Ja wymieszałam w równych proporcjach mąkę jaglaną, kukurydzianą oraz mąkę z cieciorki
  • 200ml mleka roślinnego – bez dodanego cukru
  • 50ml oleju rzepakowego – rafinowanego
  • 2 większe lub 3 mniejsze banany – im bardziej dojrzałe tym lepiej się rozgniotą ale będą też miały więcej cukrów prostych od tych jeszcze twardych
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia – bezglutenowego
  • 1 łyżka siemienia lnianego w ziarenkach

.

Przygotowanie masy na gofry

  1. W jednej misce rozgniećcie widelcem banany
  2. W innej wymieszajcie mąki z proszkiem do pieczenia
  3. A w blenderze kielichowym zmiksujcie mleko z siemieniem lnianym. Lub zmielcie siemię w młynku i dodajcie mielone do mąki i proszki
  4. Teraz pora na mieszanie składników. Ja używam do tego robota ręcznego ale jeżeli jesteście wprawieni w kulinarnych bojach to możecie poradzić sobie mieszając wszystko np. łyżką. Ja nie lubię się tak męczyć.
  5. Połączcie wszystkie mokre składniki czyli zmiksujcie mleko z olejem a potem wsypcie suche i chwilę miksujcie do połączenia się wszystkich składników. Na końcu dodajcie rozgniecione banany i wszystko razem miksujcie na jednolitą masę.
  6. Masa ma wyjść bardziej gęsta niż na naleśniki
  7. Odstawcie masę na około 15 minut

Po tym czasie nakładajcie ją łyżką na dobrze rozgrzaną i posmarowaną olejem gofrownicę. Każdą porcję gofrów pieczcie w gofrownicy przez około 3-4 minuty do momentu, aż gofry się przyrumienią. Wtedy wyjdą chrupiące ale miękkie w środku.

.

Gofry możecie podawać z ulubionymi owocami, dżemem, powidłami albo jeść same – bez dodatków. Tak też dobrze smakują. Ja swoje polałam malinami.

.

bezglutenowe gofry

.

Polecam Wam przepis na gofry orkiszowe. One też bardzo dają radę.

.
.



4 Komentarzy w dyskusji
“Bezglutenowe, wegańskie gofry słodzone bananami”
    • W wielu miejscach – na lokalnych targach (aktualnie Warszawa Dolny Mokotów), w eko sklepach internetowych a czasami nawet w supermarkecie. Kieruję się zasadą maksymalnej dywersyfikacji źródeł pochodzenia żywności – tak aby nie przyswajać ciągle tych samych składników ale przede wszystkich tych samych ewentualnych zanieczyszczeń.