Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

5 nowych przepisów na masło orzechowe z extra dodatkami

Mam dla Was kolejne pięć przepisów na domowe masło orzechowe – proste w wykonaniu i z ciekawymi dodatkami, które urozmaicą smak orzechów. Kto wie – może skusicie się na nie i zaczniecie robić sobie kanapki do pracy a swoim dzieciom do szkoły. To będzie dużo lepsza opcja na drugie śniadanie lub lunch niż drożdżówka czy inna słodka przekąska.

Bazą są dla mnie zawsze orzeszki ziemne (fistaszki). Przepis na domowe masło orzechowe oraz sposób na prażenie orzechów znajdziecie pod tym linkiem. Tym razem podpowiem Wam jakimi dodatkami urozmaicić sobie smak masła. W zasadzie to możecie dodawać do niego wszystko co suche – nasiona, suszone owoce, przyprawy korzenne. Czasami robimy masło z dodatkiem świeżego banana ale trzeba je zjeść w ciągu 3 max 5 dni bo świeży owoc szybko się psuje. Jeżeli miksujecie suche składniki masło przetrwa w lodówce spokojnie miesiąc – może i dłużej ale u nas znika w ciągu tygodnia więc nie wiemy co się z nim stanie po 30 dniach.

Posmarowany masłem żytni chleb na zakwasie stanie się dobrą opcją na śniadanie, II śniadanie czy szybki lunch. Pamiętajcie tylko, że będzie to opcja wysoko kaloryczna. Towarzystwem dla masła mogą być owoce (banan, maliny, borówki) lub powidła czy dżem – koniecznie bez dodatku cukru.

W każdym przepisie podałam proporcje na 500g masła. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki razem na gładką masę i gotowe. Tylko będziecie do tego potrzebować mocnego miksera (robota kuchennego) z ostrzem w kształcie litery S.

 

Orzechy i wiórki kokosowe

To masło pachnie przepięknie – kokosem i ma lekko ciągnącą konsystencje. Jego dość słodki smak przełamią lekko kwaśne owoce.

  • 450g orzechów ziemnych – wcześniej uprażonych
  • 50g wiórków kokosowych

 

masło orzechowe kokos

 

Orzechy ziemne i nerkowce

Ten przepis pojawił się na blogu już w czerwcu – wrzucam go tu w ramach przypomnienia. Dowiecie się z niego między innymi tego, że orzeszki ziemne to owoce orzechy podziemnej i zaliczane są do roślin strączkowych a nerkowce to jedna z części owocu nanercza zachodniego. Dodatkowo podałam Wam w nim wartości kcal i najważniejsze składniki odżywcze orzechów. Zrobione z nich masło będzie lekko ciągnące.

  • 200g nerokowców
  • 300g orzeszków ziemnych

 

masło orzechowe

 

Masło orzechowe z kakao

Aktualnie jest to moja ulubiona wersja masła orzechowego. Dzięki kakao jest bardzo wyraźne w smaku, lekko gorzkie a rozsmarowane na żytnim chlebie stało się moim „słodkim” dodatkiem do kawy.

  • 500g orzeszków ziemnych
  • 30g gorzkiego kakao (2 łyżki)

 

masło orzechowe z kakao

 

Orzechy + goji

To jeden z pomysłów M, który w naszym domu jest ekspertem od masła orzechowego. Do orzeszków ziemnych dodaje suszone jagody goji w poniższych proporcjach i miksuje. Masło wychodzi z nich słodkie – bo goji są słodkie.

  • 450g orzeszków ziemnych
  • 50g goji

 

masło orzechowe z goji

 

Masło orzechowe z suszoną śliwką

To kolejny HIT w wykonaniu M. Wiedziałam, że masło ze śliwkami będzie smakować dobrze ale nie spodziewałam się aż takiego efektu. Tym razem masło wyszło lekko suche więc miksuje się nieco dłużej. Ale nie przejmujcie się tym, wciąż można nim posmarować kromkę chleba.

  • 440g orzeszków ziemnych
  • 40g suszonych jagód goji
  • 15g (1 łyżka) chia
  • 5-6 suszonych śliwek – kupujcie te niesiarkowane

 

masło orzechowe ze śliwkami

 

 

Zachęcam Was do eksperymentowania z innymi słodkimi dodatkami do masła orzechowego (daktylami, śliwkami, figami, morelami)  i dzielenia się wrażeniami w komentarzach.