Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Kalafiorowe curry z brokułami – na zdrową kolację

Mam dla Was kolejny pomysł i przepis na błyskawiczną i do tego mega zdrową kolację. To kalafiorowe curry z brokułami przygotujecie w zaledwie 15 minut a jego smak podbije Wasze kubki smakowe już na zawsze – tak jak podbił moje.

Nie zawsze byłam fanką brokuła i kalafiorów. Przeszkadzał mi ich zapach podczas gotowania (powoduje go zawarta w nich siarka) oraz wzdęcia po zjedzeniu jakiegokolwiek dania, w którego składzie były te warzywa. Teraz wiem, że przykry zapach jest mniej wyczuwalny podczas gotowania w mleku kokosowym a im więcej błonnika się zjada codziennie tym problemy jelitowe z czasem są mniej uciążliwe.

 

Co kryją w sobie brokuły i kalafior?

Brokuły – to odmiana kapusty warzywnej. Zawierają w sobie sulforafan (flawonoid), który zaliczany jest do silnych antyoksydantów o działaniu przeciwnowotworowym (chroni przed rakiem prostaty, piersi, jajników i jelita grubego). Brokuły są ponadto niskokaloryczne – w 100g mają zaledwie 33 kcal a do tego zawierają sporą dawkę witaminy C, kwasu foliowego, beta-karotenu, potasu i wapnia. Najlepiej jest je jeść na surowo lub blanszowane.

Kalafior – przypisuje się mu silne działanie antynowotworowe i prewencyjne w walce z rakiem prostaty (szczególnie w połączeniu z curry i zawartej w tej przyprawie kurkumie). Kalafior ma jeszcze mniej kalorii niż brokuły (23 kcal w 100g) i jest źródłem potasu, sodu, wapnia, żelaza, miedzi, witamin z grupy B, witaminy C oraz K. Kalafior dobrze smakuje na surowo (koniecznie spróbujcie), upieczony lub blanszowany.

 

Kalafiorowe curry – składniki na 2 porcje 

  • 1 brokuł
  • 1 kalafior
  • 1 cebula
  • puszka mleka kokosowego (najlepiej powyżej 80% zawartości kokosa)
  • 2 szklanki gorącej wody
  • 1/2 szklanki nerkowców
  • 1 łyżka pasty curry – ja użyłam massaman curry ale dobrze sprawdzi się tu również zielone czy czerwone curry
  • 3-5 liści kafir

Jeżeli chcecie możecie ugotować do tego ryż lub kaszę jęczmienną (np 100g suchej) – wówczas powstaną Wam 4 porcje.

 

Wykonanie

  1. Brokuł i kalafiora pokrójcie na mniejsze kawałki – różyczki
  2. Cebulę obierzcie i przekrójcie na 6-8 części
  3. Nerkowce uprażcie na suchej patelni
  4. Puszkę mleka kokosowego przelejcie do dzbanka i dolejcie do niego gorącą wodę – niech rozpuści się w niej kokosowa śmietanka
  5. Połowę zawartości dzbanka z mlekiem przelejcie do woka, wysokiej patelni lub garnka o szerokim dnie , dodajcie łyżkę pasty curry i podgrzejcie do momentu wrzenia. Pasta powinna się rozpuścić
  6. Do wrzącego mleka wrzućcie kalafiora, brokuły i cebulę oraz liście kafir. Wlejcie drugą część mleka kokosowego.
  7. Przykryjcie naczynie, zmniejszcie temperaturę – ale nie za bardzo, danie ma lekko bulgotać
  8. Po około 10 minutach curry będzie gotowe i możecie podawać do stołu.

Nie zapomnijcie posypać dania orzeszkami

 

kalafiorowe curry

 

 

 

6 Komentarzy w dyskusji
“Kalafiorowe curry z brokułami – na zdrową kolację”