Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Naleśniki z kaszą gryczaną i twarożkiem

Ich przygotowanie było zbyt czasochłonne więc pojawiały się na stole tylko kilka razy do roku i zabierała się za nie Babcia – miała do nich więcej cierpliwości. Krokiety – czyli naleśniki zawinięte w kopertę, obtoczone w jajku i bułce tartej a na końcu podsmażone na patelni faszerowane były kiszoną kapustą z grzybami, mięsem a czasami kaszą gryczaną i grzybami. Te ostatnie lubiłam najbardziej. Dzisiaj przedstawię Wam naleśniki z kaszą gryczaną w wersji fit i do tego bez glutenu.

To jest najdłuższy przepis jaki kiedykolwiek pojawił się na tym blogu. Przygotowanie tego obiadu złożonego z naleśników, farszu do nich oraz mizerii zajęło mi około jednej godziny. Ale czego się nie robi dla wspomnień z dzieciństwa – żeby choć na kilka minut posmakować dań, które kojarzą mi się z beztroską, wakacjami u Dziadków czy mieszkaniem jeszcze z Rodzicami w Zachodniej Polsce. Farsz do naleśników (krokietów) to pomysł mojej Babci – trochę przeze mnie podrasowany ostrą papryką i twarożkiem sernikowym, w mizerii śmietanę zastąpiłam jogurtem naturalnym Zott bez laktozy (już Wam pisałam skąd ten pomysł i kolejny raz muszę przyznać, że u mnie jogurt bez laktozy się sprawdza), a ciasto na naleśniki – cóż, unikam ostatnio pszenicy więc pojawiła się tutaj wersja bezglutenowa – wyjątkowo smaczna.

Do przygotowania tego obiadu będziecie potrzebować: garnka na kaszę, patelni na naleśniki i drugiej głębszej patelni na farsz.

Zacznijcie od przygotowanie sobie ciasta na naleśniki – powinno odstać 20 minut. W tym czasie nastawcie kaszę – będzie się gotować w sumie 20 minut. Następnie pokrójcie warzywa i grzyby na farsz – niech się duszą w trakcie gotowania kaszy. Nie zapomnijcie też o pokrojeniu ogórków i cebuli na mizerię. Na końcu usmażcie naleśniki. To będzie prawdopodobnie najbardziej optymalne wykorzystanie czasu na przygotowanie tego obiadu.

 

naleśniki

 

Ciasto na bezglutenowe naleśniki

(wyjdzie z nich 10 sztuk na patelni o średnicy 24cm)

  • 250g mąki kukurydzianej
  • 250g mąki z ciecierzycy
  • 750ml mleka roślinnego- ja użyłam sojowego (bez dodatku cukru)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • plus łyżka oleju na patelnię do pierwszego naleśnika (jak to jest, że pierwszy wychodzi zawsze koślawo?)

 

Wykonanie 

  1. Zmiksujcie jajka z olejem i mlekiem roślinnym
  2. Niezwłocznie dodajcie do nich mąkę i dokładnie wszystko razem wymieszajcie na gładką masę
  3. Ciasto powinno odczekać około 20 minut
  4. Na lekko posmarowaną olejem patelnię (tylko przed pierwszym naleśnikiem) nakładajcie cienką warstwę ciasta. Naleśniki możecie smażyć z dwóch stron ale nie jest to konieczne – każdemu wystarczy 2-3 minuty na patelni.

 

Składniki na farsz

  • 100g suchej kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 papryka słodka
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku lub jeden większy
  • 2 duże pomidory – lub puszka krojonych pomidorów
  • grzyby (kilka sztuk) – ja użyłam kurek, mogą być też pieczarki
  • duży pęczek natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka oleju rzepakowego nierafinowanego

Wykonanie

  1. Ugotujcie kaszę zgodnie z opisem na opakowaniu
  2. Drobno pokrojoną cebulę i czosnek zeszklijcie na łyżce oleju
  3. Wrzućcie do nich drobno pokrojone grzyby (chwilę smażcie)
  4. Dodajcie do nich obrane i pokrojone w kostkę pomidory (lub z puszki) oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę
  5. Przyprawcie ostrą papryką, dodajcie wody oraz duście wszystko przez około 10 minut
  6. Na końcu dodajcie ugotowaną kaszę oraz posiekaną natkę pietruszki – wszystko dokładnie wymieszajcie

 

Naleśniki z kaszą gryczaną – sposób podania

Bezglutenowe naleśniki wyjdą elastycznie i przyjemnie wilgotne. Farsz nakładajcie na połowę naleśnika, drugą połowę posmarujcie cienką warstwą twarogu sernikowego Zott, który doda im fajnie kremowego posmaku. Zwińcie naleśnik w rulon i posypcie dodatkowo natką pietruszki. Do popicia świetnie pasuje pitna wersja jogurtu naturalnego Zott bez laktozy a jako dodatek do naleśników koniecznie podajcie mizerię.

 

naleśniki przód

naleśniki

 

Ten artykuł powstał we współpracy z formą Zott.

 

naleśniki

naleśniki

  • Karina

    Muszę spróbować – wyglądają smacznie

  • Ewa Witkowska

    A co zamiast mąki z ciecierzycy można wsypać?

    • Spróbuj z mąką gryczaną i ryżową ale w proporcjach:
      1/2 kukurydzianej + 1/4 gryczanej + 1/4 ryżowej
      lub
      2/3 kukurydzianej i 1/3 gryczanej
      Powinny wyjść.