Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Sposób na zdrowe śniadanie przez cały tydzień – vol 1

W tygodniu, przed pracą, każda minuta ma znaczenie – przestawiam budzik aby wyrwać jeszcze kilka chwil w łóżku wtulona w miękką poduszkę, sennie wlokę się do łazienki i zmywam z twarzy ślady nocy a potem w kuchni robię śniadanie – najważniejszy posiłek dnia. Przygotowanie ma być szybkie – wolę mieć więcej czasu na spokojną konsumpcję niż jeść w pośpiechu. Oto jeden z szybkich sposobów –  jaglanka na zdrowe śniadanie, który możecie wykorzystać również w swojej kuchni.

Zdrowe śniadanie – zasady 

  1. śniadanie powinno być zjedzone w ciągu godziny od przebudzenia się – wtedy kopiecie swój metabolizm do działania,
  2. musi dostarczać wartościowe składniki odżywcze czyli warto przygotować je z jak najmniej przetworzonych produktów – ze świeżych owoców, warzyw, pełnoziarnistego pieczywa, kasz, płatków (owsianych, jaglanych, gryczanych), nasion, orzechów,
  3. jedną z opcji na szybkie i zdrowe śniadanie są zielone koktajle, w których najważniejszym składnikiem są zielone liście roślin (szpinak, jarmuż, nać pietruszki, nać marchewki, liście rzepy, liście kalarepy, różne sałaty). Więcej o zielonych koktajlach przeczytacie w przewodniku oraz jego drugiej części czyli poradniku o proporcjach w zielonych koktajlach.

Jaglanka na zdrowe śniadanie 

Wiadomo, że na ugotowanie kaszy trzeba poświęcić około 15-20 minut. Ja takiego czasu rano nie mam a kaszę jaglaną wręcz uwielbiam – za jej neutralny smak oraz możliwość podawania na słodko lub wytrawnie. Nie do przecenienia są również jej walory zdrowotne – silne działanie odkwaszające, łatwo przyswajalne białko, witaminy z grupy B oraz minerały.

Powinny jadać ją osoby, które zakwaszają się codziennie przez jedzenie mięsa, nabiału, pieczywa, słodyczy, cukru oraz picie słodzonych napoi czy kawy i czarnej herbaty – czyli praktycznie każdy

Jak przygotować kaszę jaglaną na cały tydzień?

Jeżeli macie kaszę w woreczkach to ugotujcie ją zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja woreczki rozcinam i kaszę gotuję oddzielnie, a że już kilka razy udało mi się spalić garnek podpowiem Wam jak przygotować kaszę w bezpieczny dla garnka oraz kuchni sposób.

 

Oto proporcje dla 1 osoby na 5 porcji – 5 dni 

  1. Odmierzcie 250 g suchej kaszy i wypłuczcie ją na sitku pod bieżącą wodą
  2. Wsypcie kaszę do garnka i zalejcie ją 3 szklankami wody (proporcje kaszy do wody to 1:2)
  3. Gotujcie kaszę do momentu aż wchłonie całą wodę ale jeszcze nie zacznie przywierać do dna garnka – zajmuje to około 10 minut. Nie dodawajcie do jej gotowania soli.
  4. A teraz zdejmijcie garnek z kuchenki i schowajcie go w koc/pościel itp. na kolejne 10-15 minut. Kasza wchłonie całą wodę oraz parę i stanie się miękka bez konieczności stania przy garnku i mieszania

Tak ugotowaną kaszę, po ostudzeniu, przechowujcie w lodówce w szczelnym pojemniku (najlepiej szklanym). Rano wystarczy odmierzoną porcję (2-3 duże łyżki) rozdrobnić widelcem i zalać niewielką ilością wrzątku.

 

Moje porozycje na podanie kaszy jaglanej

Kasza jaglana pasuje podana na słodko i wytrawnie. Tu podpowiem Wam jak urozmaicić sobie śniadania używając różnych do niej dodatków tak aby nie znudziła Wam się przez cały tydzień.

  • kasza jaglana z sokiem wyciśniętym z połowy pomarańczy, posypana 1/3 łyżeczki cynamonem i podana z drugą połówką już drobno pokrojonego miąższu z pomarańczy oraz całymi migdałami (wystarczy 15-20 migdałów)

 

zdrowe śniadanie

kasza jaglana z pomarańczą

 

  • tu do kaszy dodałam 1 łyżkę chia i 1 łyżkę goji i po wymieszaniu zalałam niewielką ilością wrzątku. Po kilku minutach składniki połączą się żelem wytrąconym z chia. Taką mieszankę wystarczy podać z ulubionymi owocami. Całość można polać miodem – gryczany świetnie do tego pasuje (1 łyżeczka).

 

zdrowe śniadanie

kasza jaglana z goji i chia

 

  • to kolejny przykład na słodkie śniadanie – kasza jaglana wymieszana z kakao (1/2 łyżeczki), cynamonem (1/2 łyżeczki) oraz pokrojonymi orzechami brazylijskimi (2-3 szt) i podana z dżemem. Orzechy brazylijskie są bardzo kaloryczne (100g to 655 kcal) ale mają dużą zawartość selenu więc warto je włączyć do swojego żywienia. Do mieszanki dodałam dwie łyżki domowego dżemu z truskawek (na zdjęciu widzicie dżem, który otrzymałam od mojej czytelniczki Pani Danieli).
zdrowe śniadanie

kasza jaglana z dżemem

 

  • kasza jaglana z warzywami to pomysł na wytrawne śniadanie – dodajcie do niej ulubione warzywa (ja wrzuciłam kilka rzodkiewek, pół pokrojonej w kostkę kalarepy , natkę pietruszki), posypcie czarnuszką (1 łyżeczka) lub prażonym sezamem i polejcie jedną łyżeczką oleju lnianego. Możecie wszystko przyprawić czarnym pieprzem lub chilli.

 

zdrowe śniadanie

jaglanka na zdrowe śniadanie – opcja z warzywami

 

Wszystkie zdjęcia pochodzą z mojego Instagrama, na którym codziennie dzielę się z Wami moimi pomysłami na posiłki a jaglanka na zdrowe śniadanie to mój częsty wybór. Zaglądajcie tam – może i Was czymś zainspiruję.

  • Uwielbiam kaszę jaglaną na słodko, jak i wytrawnie! Jaglanka już dawno u mnie nie gościła, a teraz mam smaka 🙂

  • Pingback: Przegląd tygodnia #14 - Rabarbarowo()

  • Marta

    Mogłabyś napisać tak standardowo na śniadanie ile gram kaszy sobie szykujesz jezeli dodajesz do niej jeszcze bakalie i owoce?:)

    • Nie ważę swoich posiłków 🙂 Ale zwykle do miski wrzucam około 3 czubatych łyżek ugotowanej kaszy jaglanej, garść orzechów (mam małą dłoń więc garść jest małą) i 2 max 3 daktyle bo to w nich jest najwięcej kalorii – około 45kcal per sztuka:)

  • Kasia

    Jeżeli już mowa o orzechach brazylijskich to naprawdę trzeba podkreślić, że 2-3 to max. Zatrucie selenem jest okropnym przezyciem.

  • Agata Darczuk

    Mam pytanie, czy taka kasza ugotowana w niedzielę wieczorem jest jeszcze dobra w piątek rano? Nic się nie psuje?

    • Ja ją przechowuję w szklanym pojemniku, szczelnie zamkniętą, w lodówce. Do piątku rano spokojnie wytrzyma.