Little Hungry Lady

Blog o zdrowym jedzeniu w restauracjach oraz szybkim gotowaniu.

Wegetarianka w świątyni mięsożerców czyli lunch w Ed Red w Krakowie

Restauracja  Ed Red w Krakowie – prawdziwa świątynia mięsożerców z sezonowaną wołowiną, podrobami oraz stekami w roli głównej. Jak się w niej odnalazła „rybna wegetarianka”? – sami zobaczcie.

Przy okazji wyjazdu do Bochni na zaproszenie restauracji Salina (napiszę o niej wkrótce) już z własnej inicjatywy i na swój koszt odwiedziliśmy restaurację Ed Red. Trafiliśmy tu (ja oraz pięcioro blogerów kulinarnych i restauracyjnych) w ostatni dzień zimowego menu – od 9 maja obowiązuje tu bowiem nowa wiosenna karta dań. I rzeczywiście mięsolubni odnajdą się tu jak nigdzie indziej – wśród steków, cielęcych podrobów, wołowych policzków czy byczych jąder.

Jeżeli na mięso ssaków czy ptaków nie macie akurat ochoty (lub od niego stronicie tak jak ja) to możecie raczyć się ostrygami (nawet w wersji z wódką J.A. Baczewski), matiasem, kozim serem podawanym z burakami czy kaszotto z grzybami. W dodatkach do dań też wyszukałabym coś dla siebie – szparagi na maśle czy młode ziemniaki z ziołową śmietaną. Wybór nie jest duży ale pamiętajcie gdzie jesteście.

Tego dnia, lekko zmęczona poprzednim wieczorem, wybrałam matiasa i kaszę jęczmienną. I życzę sobie oraz Wam wszystkim aby i inne knajpy potrafiły te dania tak dobrze przygotować bo niestety najczęściej trafiam na risotto/kaszotto tak mdłe, tłuste i rozgotowane, że aż prosi się pomstę do nieba (a i niekiedy o rozstrój żołądka) a matiasa zbyt miękkiego aby raczyć się smakiem tej niedocenianej a jakże smacznej ryby.

 

Matias z kwaśną śmietaną, gryczano grzybowym poppingiem i dymką (25,00 zł). Ryba była zwarta ale zarazem delikatna w smaku. Gryczany popcorn strukturą świetnie kontrastował z kremową śmietaną i samym matiasem. Koniecznie musicie spróbować tej przystawki.

restauracja ed red

 

Kaszotto jęczmienne z leśnymi grzybami i warzywami (29,00) To nim zachwycałam się najbardziej – w końcu ktoś wpadł na pomysł aby do grzybowego kaszotto (w risotto też to się sprawdzi) dodać warzywa – pomidory, groszek, brokuły. W nowym wiosennym menu kaszy towarzyszą boczniaki, siewki rzodkiewki, rukola i ser pleśniowy.

restauracja Ed Red

 

Uwaga – ta wiadomość ucieszy wszystkich tych, którzy cenią sobie dobrej jakości steki, sezonowane mięso oraz kuchnię Adama Chrząstowskiego. Już po wakacjach Ed Red otwiera restaurację również w Warszawie – w Hali Mirowskiej wejście od Al. Jana Pawła II. Nie ukrywam, że i ja czekam na to otwarcie.

 

Restauracja Ed Red w Krakowie – informacje dodatkowe:

chef kuchni – Adam Chrząstowski

płatność – gotówka, karty VISA, Mastercard

rezerwacja miejsc – zalecana

godziny otwarcia: pon-czw 12:00-23:00, pt-sob 12:00-24:00, nd 12:00-23:00

Restauracja Ed Red (Facebook) – ul. Sławkowska 3, Kraków, tel: +48 690 900 555

 

mapa dojazdu: