Little Hungry Lady

Blog o zdrowym jedzeniu w restauracjach oraz szybkim gotowaniu.

Wielkanocna babka pomarańczowa słodzona karobem – bez glutenu

Wielkanocna babka pomarańczowa z karobem to kolejny pomysł na zdrowy, świąteczny deser. Jej wykonanie jest równie proste jak cytrynowej a smak i zapach Was zachwycą.

Karob czyli szarańczyn strąkowy to roślina uprawiana w rejonie Morza Śródziemnego. Jego owoce są naturalnie słodkie i to właśnie z nich produkowana jest zdrowszy zamiennik kakao – z mniejszą zawartością tłuszczu, nie wywołujący alergii i nie zawierający kofeiny. W tym przepisie użyłam bezglutenowej mąki oraz bezglutenowego proszku do pieczenia a ciasto posłodziłam stewią i dodatkowo jego część karobem, który oddał swój lekko brązowy kolor.

 

Wielkanocna babka pomarańczowa – SKŁADNIKI NA FOREMKĘ O ŚREDNICY 20cm

  • 100g mąki ryżowej
  • 100g mąki kukurydzianej + 2-3 łyżki na obsypanie foremki
  • 200ml roślinnego mleka (sojowe lub ryżowe będzie ok)
  • 100ml oleju rzepakowego (rafinowanego) + około 1 łyżki na wysmarowanie foremki
  • 3 jajka
  • 1 pomarańcza (sok + otarta z niej skórka)
  • 1 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżka karobu
  • 1 łyżeczka stewii w płynie

WYKONANIE – około 10-15 minut

  1. Foremkę dokładnie wysmarujcie olejem po same brzegi i obsypcie mąką kukurydzianą
  2. Dokładnie umyjcie pomarańczę, otrzyjcie z niej skórkę i wyciśnijcie z niej sok
  3. W dużej misce zmiksujcie płynne składniki – jajka, olej, mleko i stewię
  4. Dodajcie do nich mąkę oraz proszek do pieczenia
  5. Jak masa będzie jednolita i bez grudek (o konsystencji budyniu) dodajcie skórkę plus sok z pomarańczy i wszystko jeszcze raz dobrze wymieszajcie
  6. Przelejcie do foremki 2/3 masy
  7. Do tego co zostało Wam w misce dodajcie karob i dokładnie zmiksujcie – masa zabarwi się na jasny brąz
  8. Wlejcie tą część masy do foremki starając się lać w środek okręgu (nie martwcie się, że płyn jest rzadki i szybko się wchłania – babka wyjdzie dwukolorowa)

PIECZENIE – 180 stopni, 45 minut

Przed wyjęciem sprawdźcie drewnianym patyczkiem czy ciasto do niego nie przylega, jeżeli patyczek będzie oklejony małymi grudkami pieczcie babkę przez dodatkowe 10 minut. Ciasto wyjdzie jasne, lekko mokre, podobne do babki piaskowej.

Obsypcie je karobem albo jeżeli nie macie alergii to polecam kakao – gorzki smak będzie świetnie kontrastował ze słodyczą ciasta.

Mam nadzieję, że wielkanocna babka pomarańczowa przypadnie Wam do gustu.

 

wielkanocna babka pomarańczowa

wielkanocna babka pomarańczowa

 

  • gin

    Wygląda zachwycająco 🙂

    • Dziękuję:) smakuje też dobrze:)