Little Hungry Lady

Blog o zdrowym jedzeniu w restauracjach oraz szybkim gotowaniu.

Wielkanocna babka cytrynowa – bez glutenu

Kto śledzi mnie na Instagramie i FB już wie, że pochwaliłam się tam swoimi wielkanocnymi przygotowaniami i testami bezglutenowych babek. Oto pierwsza z nich – pięknie pachnąca, w kolorze letniego słońca, wielkanocna babka cytrynowa.

Wypieki nie są moją najmocniejszą stroną – może dlatego, że nie mam do nich cierpliwości ale i nie przykładam dużej uwagi do dokładnego odmierzania ilości składników – a to w pieczeniu jest istotne. Dopisuje mi przy tym szczęście początkującego bo jak do tej pory wszystkie ciasta i ciasteczka wyszły jadalne (nawet smaczne) a eksperymentuję z nimi dopiero od grudnia. Cytrynowa babka jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu – wręcz idealna dla osoby, która nie ma czasu albo nie lubi go tracić na siedzenie w kuchni. Co do używania bezglutenowych mąk i proszku do pieczenia to polecam – ciasto wychodzi jak w babce piaskowej a nie siedzi na żołądku tak długo jak pszenna mąka. Ponieważ nie używam w domu cukru do osłodzenia ciasta użyłam stewii w płynie. Trzeba na nią uważać bo jest kilkaset razy słodsza od białego cukru (sacharozy) ale jest przy tym bezpieczna dla cukrzyków (nie podnosi stężenia glukozy we krwi) i nie wywołuje próchnicy.

 

Wielkanocna babka cytrynowa – SKŁADNIKI NA FOREMKĘ O ŚREDNICY 20cm

  • 100g maki ryżowej + 2 łyżki na obsypanie formy
  • 100g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia – bezglutenowego
  • 80ml oleju rzepakowego (rafinowanego) + niewielka ilość na posmarowanie formy
  • 3 jajka
  • 200ml mleka roślinnego – użyłam niesłodzonego sojowego
  • 1 łyżka stewii
  • 1 cytryna – sok oraz otarta z niej skórka

 

WYKONANIE

  1. Posmaruj formę na babkę olejem rzepakowym i obsyp ją mąką ryżową – zrób to dokładnie po same brzegi
  2. Otrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij do niej cały sok
  3. W większej misce zmiksuj jajka, olej, mleko i stewię – wystarczą 2-3 minuty
  4. Dodaj do nich mąki oraz olej i miksuj aż do wymieszania na jednolitą konsystencję (jak w budyniu)
  5. Dodaj sok oraz skórkę z cytryny i jeszcze raz wszystko wymieszaj mikserem
  6. Masę przelej do formy (będzie dość lejąca)

 

PIECZENIE – 50 minut w 180 stopniach

Sprawdź drewnianym patyczkiem czy ciasto do niego nie przylega, jeżeli będzie mokry piecz przez kolejne 10 minut. Ciasto wyjdzie jasne – nie powinno się przypalić. Po ostudzeniu wyjmij babkę a jak nie będzie chciała wyjść to podważ delikatnie nożykiem każdy brzeg foremki i porządnie ją obstukaj.

Wielkanocna babka cytrynowa wygląda jak pokryta lukrem ale to jest mąka ryżowa, którą została obsypana foremka przed pieczeniem.

Cytrynowe ciasto wychodzi lekko suche ale świetnie pasuje do gorzkiej herbaty albo kawy.

 

Jeżeli jesteście ciekawi efektów moich kolejnych kuchennych eksperymentów obserwujcie mnie na FB i Instagram – linki macie na górze strony

wielkanocna babka cytrynowa bok