Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Błyskawiczne muffiny bananowe (bez cukru)

Już od dłuższego czasu miałam w planach pieczenie muffinów ale szukałam inspiracji oraz przepisu, który będzie prosty i szybki w wykonaniu. Musiałam nieco zmodyfikować znalezione wskazówki – usunęłam cukier, słodziki oraz część tłuszczu. W ten oto sposób powstały zdrowsze i wciąż słodkie błyskawiczne muffiny bananowe bez cukru.

Muffiny to taki wdzięczny wypiek – pozwalają na kontrolowanie ilości zjedzonych porcji a przy tym są takie słodkie choć nie dodałam do nich żadnych dodatkowych słodzików – dojrzałe banany (poczekajcie aż nabiorą cętek) są już same w sobie wystarczająco słodkie. Przygotowanie ciasta zajmuje około 15 minut a pieczenie kolejne dwadzieścia – to się nazywa mega szybka opcja na deser w domu – wręcz idealna gdy musicie szybko coś przygotować dla niezapowiedzianych wcześniej gości.

SKŁADNIKI NA 12 SZTUK

  • 3 dojrzałe banany
  • 100 ml oleju rzepakowego (rafinowanego – lepiej znosi wysokie temperatury)
  • 2 jajka
  • 250 g mąki pszennej razowej/graham (typ 1850 – taki przemiał zachowuje w mące więcej minerałów)
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki siekanych migdałów (najlepiej tych ze skórką)

PRZYGOTOWANIE – 15 minut

Banany rozgniatamy widelcem w misce – nie musi być bardzo dokładnie. W większej misce ubijamy/miksujemy olej z jajkami i dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz cynamon. Po połączeniu składników dodajemy banany i miksujemy na jednolitą, lekko lejącą masę. Na koniec dodajemy migdały i delikatnie mieszamy wszystko łyżką. Migdały możecie zastąpić siekanymi orzechami włoskimi. Ważne aby nie były zbyt drobno pokrojone – mają chrupać podczas jedzenia. Jeżeli potrzebujecie upiec babeczki o delikatnej konsystencji dodajcie zamiast migdałów czy orzechów czubatą łyżkę masła orzechowego.

PIECZENIE – 20 minut – 200 stopni

Przekładamy do foremek i pieczemy 20 minut w 200 stopniach.

 

Błyskawiczne muffiny bananowe bez cukru przyrumienią się, lekko popękają i będą pięknie pachniały bananami. Z ich jedzeniem poczekajcie aż ostygną choć wiem, że to może nie być takie proste – ja zwykle zjadam kilka babeczek zanim jeszcze porządnie ostygną.

 

Błyskawiczne muffiny bananowe

 

  • No prosze- a tak rozkmnialam co zrobić z bananami które już za chwilę „wyjdą” ;).
    Wesołych Świąt Monika 🙂

    • Wesołych i smacznych Świąt:)

  • Maria

    Mam mąkę żytnią razową, czy nadaje się?

    • Tak, śmiało można na takie piec te muffiny:)

  • Małe, drobne owoce nie zaszkodzą. Lub można je wmieszać delikatnie w ciasto niech się rozłożą równomiernie. Tak jak w tym przepisie: http://littlehungrylady.pl/2016/05/owocowe-muffiny-zapowiedz-lata.html

  • Ewa

    Czy można olej rzepakowy zastąpić kokosowym?:)

  • Lu

    Jeśli mam do dyspozycji jedynie keksowke jak długo powinnam piec ciasto ? Pozdrawiam 🙂

    • Proszę spróbować 35 minut – i sprawdzić patyczkiem czy ciasto się nie klei. Będzie mokre przez banany ale powinno być wyrośnięte.

  • Nie rozumiem pytania. W przepisie są podane składniki na 12 babeczek

  • justa

    Dziekuje za super przepis:) moja corka, też slodyczożerca jak ja, zajada sie babeczkami nie podejrzewajac ze… nie ma w nich cukru😃😃😃😃😃😃😃😃😃

  • wściekłafretka

    Mój ulubiony przepis na muffiny. 😀 Zrobiłam dzisiaj po raz kolejny i znowu wyszły perfekcyjne (a tyle wcześniej próbowałam „super prostych fit” przepisów!). W ramach niewielkich modyfikacji użyłam 80g tłuszczu i muffiny nadziałam odrobiną gorzkiej czekolady i dżemu z czarnej porzeczki. Mniam!