Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Wrocław – Restaurant Week | zachwyt w Olszewskiego 128

Obiecałam, że jeszcze przed startem festiwalu Restaurant Week (rusza 23 października) zdam Wam relację z Wrocławia. Listę wrocławskich restauracji biorących udział w zbliżającym się wydarzeniu znajdziecie tu. Na zaproszenie organizatora miałam okazję odwiedzić Olszewskiego 128 i muszę przyznać, że to był bardzo dobry wybór. 

Jak już dojedziecie do pętli autobusowej mieszczącej się przy ul. Olszewskiego szukajcie dwupoziomowego budynku – na dole jest sklep spożywczy a na górze restauracja nazwana od adresu czyli Olszewskiego 128 (wejście jest z boku). Opisuję to, aż tak szczegółowo bo miałam problem żeby tu trafić – nawet taksówką. Google Maps okazał się być bardzo pomocny.Wnętrze jest przestronne i dzięki dużym oknom oraz meblom z europalet – jasne i przyjemne. Niemały wpływ na odbiór restauracji ma jej obsługa – tu napotkacie uśmiechniętych, życzliwych ludzi, którzy do tego świetnie znają menu – brawo. Aktualnie w kuchni rządzą Katarzyna Daniłowicz (zwyciężczyni 4’tej edycji Top Chef) oraz Bogumił Mroczko. Efektem ich współpracy jest bardzo ciekawe menu. Mięsożerców zainteresuje czernina, karkówka sous-vide a może i sarnina. Ja pochwalę menu za przystawkę z ziemniaków, trufli, borowików z jajkiem, ravioli z kozim serem, smażoną doradę i makrelę oraz kalafiora z wędzonymi ziemniakami. Czy to wszystko nie brzmi smacznie? Mi aż ślinka leci.

Olszewskiego 128
Festiwalowe menu zostało tu podzielone na mięsne oraz rybne – miły ukłon w stronę osób nie jedzących mięsa. Niestety tylko kilka restauracji Wrocław Restaurant Week zdecydowało się na takie posunięcie. Ciekawe ile osób przez to zrezygnuje z udziału w wydarzeniu???
W degustacji towarzyszył mi Jacek, który współpracuje przy organizacji festiwalu we Wrocławiu. Na start podano zupy – dla mnie delikatny i słodki krem z dyni piżmowej z mleczkiem kokosowym, kolendrą oraz prażonymi pestkami dyni. Idealny na rozgrzanie.
Olszewskiego 128

 

Jacek miał okazję spróbować krem z pasternaku i białej czekolady podany z orzechami. Ocenił tą nowość jako wartą spróbowania.
Olszewskiego 128

 

W menu mięsnym, jako danie główne, znalazł się policzek wołowy z pure z dyni, kluską z parmezanem oraz warzywami. Wyglądało i pachniało wspaniale (to mogłam ocenić), smak w superlatywach opisywał Jacek – miękkie, rozpływające się w ustach mięso idealnie komponowało się z chrupiącymi warzywami, delikatną dynią i wyraźnym w smaku demi glace. W skrócie – polecamy.
Olszewskiego 128
Danie główne w menu rybnym to smażona, idealnie wyfiletowana makrela podana na siekanym tapinamburze z oliwkami, w towarzystwie musu jabłkowego, pasty pomidorowej oraz grillowanego fenkułu. To istna feeria smaków i struktur.

 

Olszewskiego 128

 

Trzecią pozycją w menu są desery, na które niestety po zupie i daniu głównym niewiele już mi miejsca zostało (porcje były zacnych rozmiarów). No ale na widok takich cudeniek nie sposób odmówić.
Z menu mięsnego – lody waniliowe z syropem klonowym z jesiennymi owocami oraz orzechową kruszonką. Koniecznie musicie ich spróbować, są również dostępne w codziennym menu.

 

Olszewskiego 128

 

Festiwalowy deser dla mnie – waniliowy pudding ryżowy, wanilia, prażone migdały, owoce. Prawdziwe mistrzostwo świata w deserach. Będę wnioskować za wprowadzeniem tej pozycji do codziennego menu:)
Po nim nie pozostało mi już nic więcej tylko wyturlać się do hotelu.

 

Olszewskiego 128

 

Festiwalowe menu to koszt 39,00 zł za trzy dania.Jeżeli macie już bilety na festiwal w Olszewskiego 128 – nie zawiedziecie się. Jeszcze nie zarezerwowaliście stolika to koniecznie to zróbcie.

informacje dodatkowe o Olszewskiego 128

dojazd i parkowanie – restauracja znajduje się przy pętli tramwajów nr 1, 2, 4 i 10. Z parkowanie samochodu nie pobliskich uliczkach nie powinniście mieć problemów

płatność – gotówka, karta VISA, Mastercard

rezerwacja miejsc – możliwa

godziny otwarcia – te aktualne podane są na stronie www
pon – sob – 13:00 – 21:30
nd – 13:00 – 20:00
Olszewskiego 128  – ul. Olszewskiego 128 (przy pętli tramwajowej), Wrocław
tel: +48 530 530 918
mapa dojazdu:

 

 

  • Dostałam śliniotoku na myśl o sarninie i czerninie, zawsze chciałam spróbować tę zupę 🙂

    • To teraz już wiesz gdzie się wybrać:)